Die eerste 6 weken zijn wij alleen maar bezig geweest met het verkrijgen van diverse documenten en de aankoop van een voor ons onmisbare auto.
Aangezien wij in Nederland al het nodige vooronderzoek hadden gedaan, wisten wij hoe belangrijk hier een bankrekeningnummer, een huurovereenkomst en een locaal rijbewijs zijn. Zeker het NSW (New South Wales)rijbewijs; dat hier geldt als een identificatiebewijs. Bij het aangaan van diverse contracten (zoals huurwoning, abonnement voor mobiele telefoon, vaste lijn, levering electriciteit en gas etc.) wordt er uitgegaan van een puntensysteem, waarbij de verschillende aangegeven documenten afzondelijk een bepaalde hoeveelheid punten vertegenwoordigen. Indien je deze niet hebt, heb je pech; alleen het hebben van een bankrekening met voldoende saldo, is hier niet toereikend. Hoe meer 'waarde-documenten' je kunt overleggen, hoe sneller je iets kunt aanvragen.
Onze eerste ervaring was derhalve met het aanvragen van een locaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs van de ANWB is maar beperkt geldig en aangezien wij ons Nederlandse rijbewijs ook nog graag wilden houden, moesten wij dit officieel laten vertalen. Nou ja, officieel; ik weet niet of je hiervoor beedigd vertaler moest zijn, want naar ons idee waren de zinnen zo overgenomen van het internationale rijbewijs van de ANWB. (maar aan de prijs te zien, was het wel degelijk officieel!) We hebben hier voor de spoedvertaling gekozen, aangezien je anders 3 weken moest wachten op dit 'vodje'. Daarna direct door naar de RTA oftwel naar het bureau voor auto-c,q. motor registratie. Wij waren reeds 'gewaarschuwd'; 2 nummertjes trekken anders wordt er maar 1 persoon van de familie geholpen! Bespeur ik hier iets van verborgen werkeloosheid? Een paar letters van het alfabet herkennen, een digitale foto en nog geen half uur later, hadden wij het felbegeerde (waarde)bewijs in hadden. Wat waren wij gelukkig!
Volgend obstakel was het kopen van een mobiele telefoon. Simpel, niet echt.
Aangezien je nog geen history hebt opgebouwd over minimaal 3 maanden en dus ook nog niet over een locale creditcard beschikt, krijg je GEEN contract voor een mobiele telefoon. Wij konden wel degelijk aantonen dat wij reeds op de dag van aankomst een bankrekening hadden geopend en ook al over de bankpassen beschikten en er ruim voldoende ´kapitaal´op stond, maar de dame in spe, was onverbiddelijk. Geen ´verleden´hier opgebouwd ,dan ook geen contract. Helaas, pindakaas! Gelukkig wel een prepaid mogelijkheid, maar ook hier de nodige obstakels. Daarna moesten wij ons even oppeppen met een overheerlijke ´Cafe latte´en vonden wij dat wij genoeg geregeld hadden voor die dag.
Het vinden van een ´geschikte´ huurwoning was ook wel een bijzondere ervaring.
Ten eerste waren wij behoorlijk geschrokken van de prijs/kwaliteit verhouding.
Dat Sydney zich in dezelfde categorie mag scharen als London en New York, dat was bekend, maar dat de huizen in zijn algemeenheid van een dergelijk slechte kwaliteit zijn, dat wisten we niet. Mensen hebben een heel ander bestedingspatroon dan in Nederland en aangezien zij voor het overgrote deel van het jaar buiten ´leven´, wordt er weinig aan onderhoud van het huis gedaan. Het salaris gaat op aan huur c.q. hypotheeklasten, eten, en sociale evenementen. Voor de rest blijft er nauwelijks iets over. Is waarschijnlijk ook niet belangrijk, dan gebruik je gewoon dagelijks de creditcard. De afbetaling zie je later wel weer. Daar zijn wij dan weer te nuchter voor.
Voor ons was de keuze van een woning derhalve vrij snel gemaakt. We wilden de geneugten van de stad het eerste jaar zeker blijven ervaren en niet op een uur rijden afstand in een afgelegen gebied vastzitten. Dus viel ons oog op een spiksplinter nieuw appartement boven een tandartspraktijk in ´Lane Cove´, op 10 minuten rijden van het centrum. Helaas waren we hierdoor wel genoodzaakt om nog zeker een kwart van onze meubels op te slaan, elders. Helaas voor Timo voorlopig geen speeltoestel, want we hebben alleen een balkon. Maar achteraf, zijn we heel tevreden met onze keuze, want we zijn in een vloek en een zucht in het centrum. Vaak met de trein of de snelbus, want de parkeertarieven liegen er niet om.
Het verkrijgen van een huurwoning verloopt hier uiteraard ook anders. De eigenaar oftewel landlord bepaalt aan de hand van de verkregen informatie, waaronder uiteraard het saldo op je bankrekening en de referenties die je opgeeft, of je de woning MAG huren. Onder referenties verstaat men hier, personen die hier in Australie wonen en jouw dus kennen. Men belt die betreffende personen daadwerkelijk op om het een en ander! te verifieren.
EN DAT MAG GEEN FAMILIE ZIJN! Erg lastig als je hier net 3 weken woont.
Dan wordt je ineens erg creatief! Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en wonen we hier inmiddels alweer 5 weken.
We trekken er in de weekenden veel op uit en plannen zoveel mogelijk dagtrips in, zodat we straks na een jaar een veel beter beeld hebben van de diverse wijken en wij wellicht makkelijker een beslissing kunnen nemen tav huren of kopen. Voorlopig zijn we daar niet al teveel mee bezig en concentreren wij ons vnl op de schitterende natuur en de prachtige stranden, waaraan Sydney en omgeving rijk is. Wij hebben voorlopig nog genoeg op de agenda staan en dat allemaal binnen een paar uur rijden vanaf Sydney.
Klik op de foto voor nog meer kijkgenot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten