donderdag 18 oktober 2007

Ziektekostenstelsel en andere curiosa!

Iets wat toe nu toe nog steeds ondoorzichtig voor ons is (en ook bij andere buitenlanders die hier al wat langer verblijven), is toch wel het ziektekosten-systeem. Aangezien dit een belangrijk aspect blijft, zeker met kinderen, wil je als nuchtere Nederlander de beste (en voordeligste) verzekeraar zien te vinden met de meest flexibele voorwaarden. Uiteraard bood ook hier internet weer uitkomst. Zo gezegd, zo gedaan: maar bij het afsluiten van de verzekering bleven de meeste vragen nog in ons hoofd 'spoken' en hoe goed deze dame in spe ook trachtte dit uit te leggen; het kwartje viel niet!!! Waarschijnlijk teveel aan ons hoofd en wij hadden zo iets van:"Als we straks naar een dokter of ziekenhuis moeten, komen we er vanzelf wel achter". Nu, een paar maanden later en 3 huisartsenbezoeken verder, weten wij wel hoe het werkt, maar blijft het voor ons een ondoorzichtige en administratieve procedure.
Iedereen is verzekerd en kan aanspraak maken op een arts of een behandeling in een openbaar ziekenhuis volgens het hier geldende systeem van 'Medicare'; vergelijkbaar met ons vroegere ziekenfonds. De bijdrage is 1,5% van het bruto jaarsalaris. (Dus ook bij aankomst hier, zonder een baan ben je verzekerd via Medicare) MAAAAAAR: de uitvoering is een ander verhaal!
Wil je een afspraak maken bij een huisartsenpraktijk, dan is een aanvullende prive-verzekering noodzakelijk. Een medicare-centre (waar meerdere, steeds wisselende doktoren bij elkaar zitten) werkt volgens het allom bekende principe: nummertje trekken, vragenlijst invullen en aansluiten. Zagen wij niet direct zitten met een kind dat acuut ziek kan worden. Ook voor de overige zaken als fysiotherapie, tandarts en andere benamingen die op........'therapie' eindigen, ben je aangewezen op een prive-verzekering. Deze zaken zijn niet opgenomen in het 'Medicare-systeem'. Dan zijn hier een heleboel mensen die NIET naar de tandarts gaan!

Zo op het eerste gezicht, lijkt het systeem niet zo verschillend dan dat in Nederland, waar je je ook aanvullend moet verzekeren voor bovenvermelde zaken; muv de huisarts dan wel te verstaan.
Maar wanneer je aangewezen bent op een specialist, dan is het een ander verhaal. Specialisten werken hier voor zichzelf en hebben hun praktijk buiten het ziekenhuis, waardoor je toch al gauw 40 tot 50% zelf moet betalen; de rest wordt gedekt door 'Medicare' oftwel het overheidssysteem. Zelfs niet alle prive-verzekeringen dekken deze kostenpost! Sommige verzekeraars hebben bepaalde afspraken waardoor de 'schade'wordt geminimaliseerd, maar het blijft een vreemd fenomeen! Zeker als het een dagopname in een ziekenhuis betreft! Een dagopname wordt nl. niet gezien als een verblijf in een ziekenhuis, wat wel verzekerd is. Een dagopname valt onder het hoofdstuk 'specialist'! Indien je geopereerd en of behandeld moet worden, zul je van te voren ZELF het totale kostenplaatje moeten achterhalen, en overleggen met de verzekeraar wat WEL en wat NIET verzekerd is en hoeveel de eigen bijdrage is. Dus: de chirurg, de anesthesist, nazorg, medicijnen etc etc. Je bent immers vrij om te bepalen door welke arts en of in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden en iedereen hanteert hier een ander prijskaartje! JOUW beurs is WET!
Een maximum aan eigen risico kennen ze hier niet; voor alle behandelingen zijn er voorge-schreven bedragen vastgelegd die 'Medicare' vergoed en alles daarboven betaal je zelf. Het is dus een 'sport' om zo min mogelijk naar de doktor te gaan. Wellicht dat ze daarom zoveel aan hun lichamelijke conditie doen! (natuurlijk deels ook door het weer)
De moeder van Timo's vriendje 'Max' vertelde mij onlangs, na een bezoek te hebben gebracht aan haar huisarts, dat ze werd gevolgd door een hijgende assistente die het tempo niet kon bijbenen, met het verzoek om toch echt eerst te betalen. Nou, ze wist niet hoe ze moest kijken; in eerste instantie dacht ze dat ze wellicht haar autosleutels was vergeten! Dat doet pijn!
Eerst alles vooruit betalen en daarna via een omslachtig systeem je claim indienen; zo werkt het hier voorlopig nog. Maar er is hoop; op 24 november a.s. zijn er nieuwe verkiezingen en derhalve staat dit onderwerp weer volop in de 'spotlights'; net zoals de stijgende woonlasten, 'global warming' en tig andere zaken waarmee politici goed kunnen scoren! MAAAR de uitvoering..........!

Wij wachten gelaten af en in the meantime 'kwakkelen' wij rustig verder!

PS: de overige curiosa staan in het volgende verhaal.

Geen opmerkingen: